“Şikəst” qırmızı kirka kolobusları

Qırmızı Kitaba düşən, yalnız Zənzibar adasında yaşayan Kirka qırmızı kolobusunun təbii mühitdə sayı cəmi 2-3 mindir. Saylarının belə az olmasına əsas səbəbkar da elə kolobusun özüdür. Daha doğrusu, kiçik kolobusçığaz: 4 yaşınacan anasından bir addım belə ayrılmır. Ana da anadı da, işi-gücü balasının kolobus olub kolobuslara qoşulmağına göstərdiyi cəhdə qarışır. Nəsil artırmaq hayında olmur. O hay bir də 3,5 ildən …

14 fevralda sevib-sevilməyənlər üçün topi antiloplarından təlimat

Gör-götür dünyasıdı. 14 fevralda sevib-sevilməyənlər üçün topi antiloplarından təlimat. Gələn il lazım olar. Deməli, erkək topi antilopları ərazilərinə daxil olan dişi antilopları min cür hoqqayla öz yanlarında saxlamağa çalışırlar. İlk olaraq sıravi centlemen sayağı diqqət əlamətləri göstərirlər. Görəndə ki, bu, dişinin vecinə deyil və o, ərazini tərk etmək niyyətindədir, keçirlər moşennik sayağı «B» planına. Bu moment erkək topi özünəməxsus tərzdə …

Daha bir müqəddəs heyvan: manqust

 Fotoları çəkdiyim məkanlar: Serengeti, Tarangiri (Tanzaniya) Manqust haqqında ən çox bildiyimiz şey – onların ilanları gözükölgəli etməsidir. Görək, daha əllərindən nə gəlir? – 12 növ manqust var. Əsasən, 4-50 fərddən ibarət olan ailələrdə yaşayırlar. – İlanı ancaq yolüstü rastlaşanda ovlayırlar. O da həmişə yox. Çox vaxt iri ölçülü ilanları görüncə aradan çıxmağa daha çox üstünlük verirlər. Belə yedikləri həşərat, quş …

Bir-iki kəlmə savanna haqqında

Fotoları çəkdiyim məkan: Tanzaniya Bu savanna ki var – çox marağlı məkandır. İldə iki dəfə bir neçə həftə yağış mövsümü olur, ondan sonra da bir neçə ay quraqlıq dövrü gəlib çıxır. Quraqlıqda da bir xeylaq canlı məhv olur, əsasən də otla qidalananlar. Buna görə antiloplar, zebralar, zürafələr dişlərini dişlərinə qıcayıb su hövzələri arasında əsir-yesir düşürlər. Savannada hər bir canlı və …

Niyabədlik gətirən ya müqəddəs sayılan tacdar durnalar

Durnakimilər ailəsinin 14 növü var, bilirdiz? Hər bir növü də özünəməxsusluğu ilə digərindən fərqlənir. Onların içərisində ən gözəgəlimlilərindən biri də tacdar durnadır. Vid-fasonu və həyat tərzi ilə həmdurnalılarından fərqlənir. Beynəlxalq Qırmızı Kitaba adı düşən bu durna, əsasən, Şərqi və Qərbi Afrikada yayılıb. Lap əvvəllər Avropa və Şimali Amerikada da yaşayıbmışlar. Buz dövrü gələr-gəlməz oralarda qeybə çəkiliblər. Boyları 105 sm-dək olur, …

Tənbəl və baş barmağsız ağ-qara kolobuslar

Dünyaya bir balaca qəm-qüssə-kədər dolu baxışlarla baxan ağ-qara kolobuslar ekvatorial Afrikanın yamyaşıl fonunda əməllicə seçilirlər. 40-70 sm-lik boyu, 5,4-14 kq çəkiləri olan bu kolobuslar, demək olar ki, hündür ağaclardan yerə heç enmirlər. Ona görə də yemək-içməklərinin 80%-ni yarpağlar təşkil edir. Bunlara deyən lazım ki, böyrü-başınız o qədər mer-meyvəylə doludu, nə görmüsüz bu azkalorili yarpağda? Deyən olsa, cavab o olacaq ki: …